8 Mart 2023

Drone İle Rüzgar Türbinlerinin Bakımı

8 Mart 2023

196

Drone İle Rüzgar Türbinlerinin Bakımı

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, hızla büyüyen yenilenebilir enerji üretim biçimi, 2025 yılına kadar dünya elektriğinin %18’ini sağlayabilir. Rüzgar türbinlerine olan bu beklenen ek bağımlılık, türbinlerin en iyi durumda tutulmasının, verimli bir şekilde çalışmasının ve verimi ve yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmak için daha uzun bir kullanım ömrüne sahip olmasının sağlanmasının zorunlu olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, düzenli muayene çok önemlidir. Ve dronlar, özellikle iple erişim veya yer tabanlı denetim gibi alternatif yöntemlerle karşılaştırıldığında, bu verileri yakalamanın hızlı, doğru, güvenli ve verimli bir yöntemini sağlar. İple erişim gibi geleneksel yöntemlerle bir türbini incelemek üç ila altı saat sürerken, bir insansız hava aracı bunu bir saatten daha kısa sürede yapabilir; Bir dron, günde beşten fazla türbini denetlemek için kullanılabilirken, alternatif yöntemler aynı süre içinde yalnızca bir veya iki türbinin denetlenmesiyle sonuçlanabilir.

Rüzgar Türbini Muayenesi Ne Kadar Önemlidir?

Dolu, kar, şimşek, yağmur, tuz ve toz, rüzgar türbini bileşenlerinin dayanması gereken şeylerden sadece birkaçıdır. Bu nedenle, rüzgar türbini denetimleri, rüzgar türbinlerinin güvenliğini, verimliliğini ve uzun ömürlülüğünü korumak ve rüzgar çiftliği operatörleri için yatırım getirisini en üst düzeye çıkarmak için çok önemlidir. Düzenli denetimler, rüzgar türbinlerinin düzgün çalıştığından ve potansiyel sorunların büyük sorunlar haline gelmeden önce belirlenip ele alındığından emin olunmasına yardımcı olur. Bu, aksama süresini azaltmaya, enerji üretimini artırmaya ve türbinin ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir.

Rüzgar Türbini Bakımında Drone Kullanımı

Ek olarak, düzenli denetimler, bıçak çatlakları ve ekipman arızasına yol açabilecek diğer yapısal sorunlar gibi güvenlik tehlikelerinin belirlenmesine ve önlenmesine yardımcı olabilir. Bu, işçileri ve halkı olası yaralanma veya hasarlardan korumak için önemlidir. Ayrıca incelemeler, tahmine dayalı bakım için kullanılabilecek veri ve bilgiler sağlayabilir ve rüzgar türbini operatörlerinin bakım ve onarımları belirli bir program yerine türbinin gerçek durumuna göre planlamasına olanak tanır. Bu, maliyetleri düşürmeye ve verimliliği artırmaya yardımcı olabilir. Dronlar, kaliteli veri toplamayı mümkün kılar.

Yüksek çözünürlüklü kameralar ve diğer sensörlerle donatılmış UAS, ayrıntılı incelemeler sunarak mühendislerin türbinin durumunu daha iyi anlamasını sağlar. Havadan inceleme teknikleri ayrıca türbinin dört bir yanından da görüntü yakalayabilir. Görsel ve termal sensörleri kullanma yeteneği, dronların daha derin ve daha çeşitli içgörüler için çok yönlü bir veri toplama yöntemi sağladığı anlamına gelir.

Örneğin, bir rüzgar türbininin bu yakın plan görüntüsü, operatörler yer seviyesinde çalışırken bir dron ve bir yakınlaştırma kamerası kullanılarak elde edildi. Kameranın, bir rüzgar türbinindeki küçük kusurları uzaktan tespit etmek için ideal olan seri numarası gibi çok küçük ayrıntıları nasıl yakalayabildiğine dikkat edin.

Rüzgar Türbini Bakımında Drone Kullanımı

Önceden ayarlanmış uçuş yollarını kullanan dronlar, tekrarlanabilir, otomatik ve tutarlı veri toplamayı mümkün kılar ve hasarların boyutunu ölçmek için haritalar ve modeller oluşturulabilir. Personel türbinin çeşitli bölümlerine yaklaşabildiğinden ve yüzeyin ötesinde derin bir inceleme elde edebildiğinden, iple erişim/hava platformlarının iyi düzeyde veri yakalama sunduğu doğrudur. Muayene sırasında bazı bakımların yapılabilmesi gibi ek bir avantaj da vardır. Bununla birlikte, bu yöntem potansiyel erişilebilirlik sorunlarıyla kendini gösterir ve insan hatası kaçınılmazdır, yani veri yakalama bazen güvenilmez veya eksik olabilir. Zemin incelemesinin veri kalitesi, özellikle gölgeli alanlarda ve kanatların hızlı hareket eden kısımlarında (uca doğru) çok zayıf olabilir.

Zaman ve Verimlilik

Dronlar, 15 dakikadan bir saate kadar değişen son derece hızlı bir veri toplama yöntemi sağlar. İple erişim veya zemin incelemesinde durum böyle değildir. İple erişim yavaştır çünkü ipi takmak ve ardından bıçakları manuel olarak incelemek için çok sayıda saat gerekir. Türbinin her tarafından kaliteli görüntülerin yakalanması çok zaman aldığından zemin denetimi de yavaş ilerliyor. Zaman faktörünün bir sonucu olarak, drone denetimi son derece verimli bir denetim yöntemidir, yani bir günde daha fazla türbin denetlenebilir.

Maliyet

Bir rüzgar türbininin maliyeti, hem sahada harcanan toplam adam-saat hem de türbinin hizmet dışı kalmasından kaynaklanan gelir kaybı ile hesaplanır. İple erişimde türbinin birkaç saat durdurulması gerekir, bu da ciddi bir gelir kaybına ve halatlarda uzman teknisyenlere sahip olmanın maliyetine yol açar. Ayrıca, her anketin uzunluğu sorunu varken, bu yöntem daha fazla personele ihtiyaç duyar ve bu da işgücü maliyetlerinin artmasına neden olur.

Buna karşılık, dronlar para için büyük bir değeri temsil eder ve yatırım getirisi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Hız, aksama süresini azaltırken, işçilik maliyetleri minimumda tutulur. Dronlar, rüzgar türbinlerini uzaktan denetlemek için kullanılabilir, bu da işçiler için seyahat ve konaklama maliyetlerini azaltır.

Ve dronlar, bakım veya değiştirmenin ne zaman gerekli olduğunu tahmin etmek için kullanılabilen rüzgar türbini bileşenlerinin durumu hakkında ayrıntılı veriler sağlayabildiğinden, bu, bakım nedeniyle uzun süreli arıza süresini azaltır ve rüzgar türbininin genel verimliliğini artırır.

 

Rüzgar Türbini Kontrolü İçin Termal Dronlar

Termal dronlar, türbinin durumunun ayrıntılı bir görünümünü sağlayarak ve görsel inceleme yöntemleriyle görünmeyebilecek potansiyel sorunları belirleyerek rüzgar türbini incelemelerine yardımcı olabilir.

Aşağıdakiler gibi verileri toplayabilirler:

Sıcaklık Ölçümü: Termal dronlar, rüzgar türbininin farklı bölümlerinin sıcaklığını ölçmek için termal görüntüleme kameraları kullanır. Bu, rulmanların aşırı ısınması, elektrik sorunları veya aşınmış parçalar gibi olası sorunları belirlemeye yardımcı olabilir.

Kanat Muayeneleri: Termal dronlar, yarıklar, yıldırımdan kaynaklanan kusurlar, hasarlı uçlar ve fiber sorunları dahil olmak üzere çeşitli anormallikleri tespit etmek için kullanılabilir. Termal kameralar ayrıca eksik yapışkan bağlantıları, kanat hatvesi hatalarını ve daha pek çok şeyi tespit edecektir. Bu anormallikleri erken bir aşamada, küçükken tespit etmek, maliyeti düşürecek ve ciddi hasarları önleyecektir.

Elektrik Muayeneleri: Termal dronlar, herhangi bir sıcak nokta için jeneratör, invertör ve trafo gibi rüzgar türbinlerinin elektrik bileşenlerini incelemek için kullanılabilir.

Rüzgar Çiftliği Denetimi İçin En İyi Dronlar, rüzgar çiftliği denetimi için harika bir araçtır ve önde gelen çözümlerden bazıları DJI’dan gelmektedir. Bunlar şunları içerir:

DJI Matrice 300 RTK

Rüzgar Türbini Bakımında Drone Kullanımı

M300 RTK, DJI’ın en çok yönlü drone’udur. Rüzgar türbini incelemeleri için faydalıdır, değiştirilebilir yük kapasitesine sahiptir ve görsel/yakınlaştırma ve termal kameralar, spot ışıkları ve fotogrametri için P1, LiDAR ve fotogrametri için L1 ve GeoSLAM ZEB gibi haritalama kameraları dahil olmak üzere çok çeşitli yüklerle entegre olur Horizon LiDAR tarayıcı – ve aynı anda birden fazla aksesuar taşıyabilir.

IP45 hava durumu derecelendirmesi, 15 m/sn rüzgar hızı direnci ve -20°C ila 50°C çalışma sıcaklığı gibi güçlü çalışma zarfı, drone’nun çeşitli koşullarda rüzgar türbinlerini denetlemesini sağlar ve özellikle rüzgar türbinlerini kontrol etmek için faydalıdır.

Drone, H20 Serisi ile birlikte kullanıldığında akıllı ve otomatik denetim özelliklerini gerçekleştirebilir.

Altı yönlü algılama ve konumlandırma, rüzgar türbinlerinin etrafında veya yakınında uçarken uçuş güvenliğini artırırken, uzun uçuş süresi, tek bir görevde daha fazla verinin toplanabileceği anlamına gelir ve çalışırken değiştirilebilir pil özelliği, drone arıza süresini azaltır.

DJI M30 Serisi

Rüzgar Türbini Bakımında Drone Kullanımı

M30 Serisi, performans açısından M300 RTK’ya benzer (sabit bir yüke sahip olmasına rağmen), ancak daha küçük ve daha taşınabilir bir seçenektir. 41 dakikalık maksimum uçuş süresi verimliliği artırırken, -20°C ila 50°C çalışma zarfı ve 15 m/s rüzgar hızı direnci, çeşitli koşullarda rüzgar çiftliği inceleme verilerini toplamasını sağlar.

Hedef noktası işaretleme gibi Akıllı Denetim özellikleri, rüzgar türbini incelemelerini daha verimli hale getirirken, bir dizi güvenlik özelliği her görevde güvenliği artırır.

M300 RTK’dan farklı olarak, M30 Serisi sabit bir kamera sistemine sahiptir – bu nedenle M300’ün çok yönlülüğünden yoksundur – ancak 12 MP geniş kamera ve 48 MP yakınlaştırma kamerası gibi rüzgar çiftliği denetimi için kaliteli sensörlere sahiptir. M30T ayrıca termal rüzgar çiftliği incelemeleri için bir termal sensör (640 x 512 çözünürlük) ile birlikte gelir.

DJI Mavic 3 Kurumsal Serisi
Mavic 3 Enterprise Serisi, rüzgar türbini denetimi için oldukça taşınabilir ve çok yönlü bir çözüm sunar: Mavic 3E, anket kalitesinde kaliteli veriler sağlarken, Mavic 3T (aşağıda resmedilmiştir) termal veri toplamaya olanak tanır. Her iki dron da katlanabilir ve tartıyı 900g’nin biraz üzerine çıkararak, M300 RTK ve M30 Serisinden çok daha hafif ve kompakttır.

Mavic 3E, araştırma sınıfı geniş sensörü (4/3 CMOS, 20MP, Mekanik Deklanşör, hızlı 0,7 saniyelik aralıklı çekim) ve rüzgar çiftliğini belirlemek için ideal olan yakınlaştırma özelliklerine sahip 12MP Tele kamera sayesinde rüzgar türbini incelemeleri için iyi bir seçimdir uzaktan kusurlar

Bu arada Mavic 3T, 640 x 512 termal sensörü, 48 MP geniş kamerası ve 12 MP yakınlaştırma kamerası sayesinde görsel ve termal rüzgar çiftliği incelemeleri için kullanılabilir.

Görev planlama kabiliyetine sahip olan drone’lar, daha yüksek hassasiyet için bir RTK Modülü ile entegre edilebiliyor, maksimum 45 dakikalık uçuş süresine ulaşabiliyor ve çok yönlü algılamadan yararlanabiliyor. Ancak M300 RTK ve M30’dan farklı olarak bir IP derecesine sahip değiller.

 

Ayrıca Bakınız: Dronlar Petrol Ve Gaz Endüstrisini Nasıl Dönüştürecek ?

Ayrıca Bakınız: Atık Yönetiminde Drone Kullanımı !

 

 

Yorumlar