1 Şubat 2024

Dronların Yenilenebilir Enerjideki Rolü !

1 Şubat 2024

74

Dronların Yenilenebilir Enerjideki Rolü !

Drone denetimleri, yenilenebilir enerji endüstrisinin daha hızlı, daha ucuz ve daha verimli olmasına yardımcı oluyor

Son on yıl, kayıtlardaki en sıcak yıldı. Yükselen deniz seviyeleri, eriyen buzullar ve değişen yağış modelleri ile aşırı hava olayları da çok daha şiddetli ve sık hale geldi. Temiz enerjiye geçiş ihtiyacı hiç bu kadar önemli olmamıştı. Ancak yeni enerji altyapısıyla birlikte yeni zorluklar da geliyor.

Özellikle, artan yeşil enerji talebimizi karşılamak için yenilenebilir enerji santrallerinin ölçeği ve sayısı arttıkça, güvenli ve verimli denetimler çok daha önemli hale geliyor. Dronlar, birçoğunun onları oyuncak ya da hobi olarak algılamasının aksine, yenilenebilir enerji altyapımıza yönelik artan taleplerimiz için ideal çözümler olduğunu kanıtlıyor. Güneş tarlaları ve yükselen rüzgar türbinleri arasında hızla uçabilen dronlar, inceleme ekiplerini herhangi bir kusur veya ele alınacak alan konusunda uyarabilir.

Rüzgardaki dronlar

Rüzgar enerjisi, en hızlı büyüyen yenilenebilir teknolojilerden biri haline geliyor. Maliyetler düştükçe, rüzgar enerjisi dünya çapında artıyor.

Dronların Yenilenebilir Enerjideki Rolü

Rüzgâr, ücretsiz ve kolayca bulunabilen temiz, yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Rüzgar çiftlikleri ve genellikle tek türbinler kullanılarak kullanılır. Rüzgar, türbin kanatlarının dönmesini sağlar ve kinetik enerjiyi dönme enerjisine dönüştürür. Türbinin şaftı daha sonra döner ve motor bölümünün içindeki enerjiyi bir jeneratöre göndererek elektriğe dönüştüren bir dişli kutusuna bağlanır.

Rüzgar enerjisinin büyümesiyle birlikte, dronlar rüzgar türbinlerini kusur ve hasar açısından taramak için giderek daha fazla kullanılıyor. Türbin onarımının inanılmaz derecede pahalı olması, hasar nedeniyle günlerce işlem yapılmamasından kaynaklanan gelir kaybıyla birleştiğinde, erken inceleme ve analiz çok önemlidir.

Geleneksel olarak, rüzgar enerjisi saha yöneticileri iki teftiş yöntemi kullanmak zorunda kalmışlardır; iple erişim veya platformlar ve zemin tabanlı denetim, burada bir fotoğrafçı yerden bıçakların görüntülerini yakalamak için bir telefoto lens kullanır. İple erişim yüksek risk faktörüne sahiptir ve sigorta maliyetleri onu pahalı hale getirmektedir. Ayrıca, tek bir rüzgar türbininin tam olarak incelenmesi 3 ila 6 saat süren uzun bir süreçtir. Bu, çeşitli güvenlik kontrolleri ve hazırlık süresinin üstündedir. Hızlı hareket eden bıçaklar nedeniyle zemin tabanlı denetimler genellikle kötü sonuçlar verir. Her türbin için yılda 2-3 kez yapılması gereken denetimlerle maliyetler çok yükselebilir.

İşte burada dronlar devreye giriyor. Örneğin, DJI’nin rüzgara dayanıklı RTK dronlarının bir türbini tam olarak incelemesi yalnızca 45 dakika sürer. Drone, manuel olarak veya otomatik bir görev uçuşu kullanılarak uçurulabilir ve dakikalar içinde konuşlandırılarak teknisyenleri güvenli bir şekilde yerde bırakabilir.

Rüzgara dayanıklı olan DJI’nin Matrice 300 üzerindeki RTK modülü, genellikle olumsuz çevre koşullarında türbinleri denetlemek için mükemmel bir çözümdür. Drone, operatöre inanılmaz derecede ayrıntılı yakın çekim görüntüler elde etme yeteneği veren Zenmuse H20 de dahil olmak üzere birkaç faydalı yük taşıyabiliyor. H20T’nin termal sensörü kullanılarak, delaminasyon veya su hasarı belirtilerini belirlemek için bir kanadın termal profili yakalanabilir.

Güneş enerjisiyle çalışan dronlar

Dünya üzerindeki güneş ışığından yalnızca 18 günlük enerjiyi yakalayabilseydik , bu, tüm gezegenin kömür, petrol ve doğal gaz depolarında depolanan tüm enerjiye eşdeğer olurdu. Tabii ki, bu enerjinin yalnızca küçük bir miktarını toplayabiliyoruz, ancak güneş enerjisinden yararlanmak gezegen için önemli bir fark yaratıyor.

Dronların Yenilenebilir Enerjideki Rolü

Güneş enerjisi çiftlikleri, dağıtılmış ve modüler oldukları için büyük ölçekli arızalara maruz kalma olasılıkları daha düşük olduğundan, halihazırda nispeten verimlidir. Dağıtılmış sistemler oldukça büyük bir alana yayılmıştır, dolayısıyla tek bir yerde meydana gelen şiddetli hava olayı gibi bir sorun tüm bölgenin elektriğini kesmez. Modüler sistemler birçok bireysel güneş panelinden oluşur. Yani sistemdeki panellerden bazıları çalışmıyor olsa bile geri kalanlar genellikle çalışmaya devam edebilir. Ancak bu, güç üretimi kaybını en aza indirmek için hatalı panellerin ve ekipmanların tespit edilmesi ve onarılmasının çok önemli olduğu anlamına gelir; kirli güneş panelleri enerji çıktılarının %20-50’sini kaybedebilir.

Güneş panelli dronlar, güneş enerjisi çiftliklerinin hızlı ve uygun maliyetli izlenmesine ve denetlenmesine olanak tanır; bu da işletme ve bakımın minimum düzeyde kesintiye uğradığı anlamına gelir; performans kârını artırmak. Uzaktan inceleme ve gözetleme yeteneklerinin (RGB ve kızılötesi kameralar) çeşitliliği nedeniyle, güneş enerjisi çiftliği panellerini incelemek için drone’ların kullanılması yaygınlaştı.

Daha önce, yalnızca el aletlerini kullanan bir işçi ekibi, genellikle devasa büyüklükteki güneş enerji santralini yürüyerek inceliyordu. Bu maliyetliydi, zaman alıcıydı ve genellikle toplam tesisin yalnızca %2-3’ünün değerlendirilmesine yol açıyordu. Artık, Zenmuse H20T hibrit görsel-termal kameraya monte edilen Matrice 300 RTK gibi drone’lar kullanılarak, tam araştırmalar maliyetin çok altında bir maliyetle ve kısa sürede gerçekleştirilebiliyor.

Drone, panellerin termal ve görsel görüntülerini yakalayarak güneş enerjisi santrali boyunca uçuyor. Uçuştan sonra DJI Terra gibi yazılımlar, operatörlerin temizlenmesi veya onarılması gereken arızalı üniteleri belirlemesine olanak tanıyan bir rapor oluşturmak için görüntüleri işleyebilir. Termal kameranın aşırı ısı seviyeleri tespit etmesi, panelin ısıyı normal şekilde absorbe edememesi nedeniyle panelin hasarlı veya arızalı olduğunu gösterir.

Nükleer insansız hava araçları

Yaygın bir yanılgıya rağmen nükleer tesisler karbonsuz enerji sağlıyor. Nükleer enerji aynı zamanda en güvenilir enerji üretim kaynağıdır. Nükleer Enerji Enstitüsü‘ne ( NEI ) göre , nükleer elektrik üretimi her yıl atmosfere 528 milyon metrik ton CO2 salınımını durduruyor.

Ancak nükleer santraller, çalışanların sağlıklı ve güvende tutulması konusunda özel zorluklar barındırmaktadır. Tesisin güvenliğini sağlamak için bazen işçilerin yüksek dozlu alanlara girmeleri gerekmektedir. Bu gerekli faaliyetlerden yaşam riskini almak, bitkileri daha güvenli yerler haline getirmenin bir yoludur. Drone’lar tehlikeli odaları denetlemek, radyasyon atık tanklarının durumunu izlemek ve yüksek dozlu alanlarda sayaçları okumak için kullanılan çözümlerden biridir.

Dronların Yenilenebilir Enerjideki Rolü

Nükleer enerji santralleri yüksek düzeyde düzenlemeye tabidir ve güvenlik bilincine sahiptir. Sızıntılarla sonuçlanan kazaların büyük sonuçları olabilir, bu nedenle denetim süreçleri sıkı ve kritiktir. Ancak bu denetimler geleneksel olarak zaman alıcıdır, maliyetlidir ve yüksek risk faktörü taşır;
Drone’lar ulaşılması zor ve potansiyel olarak tehlikeli yerlere hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilir. Zenmuse H20T’li M300 RTK böyle bir çözümdür. Termal yetenekleri, denetçilerin çıplak gözle görülemeyen potansiyel kusurları veya yapısal gerilimleri tespit etmesine olanak tanır.

Sürdürülebilir envanter ve depo yönetiminde drone’lar

Drone’lar birçok sektöre çeşitli uygun maliyetli çözümler getiriyor. Kısmen Kovid-19 ve yerel karantinalar nedeniyle artık önemli görülen e-ticarettir. Drone’lar tedarik zincirlerinde aktif olarak kullanılıyor; şirketler envanter yönetimi, işletme maliyetlerini düşürmek ve marjları artırmak için bu yeni teknolojiden yararlanıyor.

Artan kapasite gerektiren depolar ve sürekli artan envanter ciroları nedeniyle, depo yönetimi ekiplerinin çözmesi gereken birçok sorun var. Operatör ve müşteri açısından maliyetleri azaltmak için depolama alanının yüksek düzeyde optimize edilmesi gerekir. Depoların çoğunlukla tamamen dolu olması, haftalık ve bazen de günlük olması nedeniyle envanter kontrolleri ve denetimleri çok önemlidir. Deponun büyüklüğüne bağlı olarak bu çok büyük bir girişim ve başlı başına bir ‘bilim’ olabilir.

Dronların Yenilenebilir Enerjideki Rolü

Drone’lar depo envanter yönetimini daha doğru ve erişilebilir hale getiriyor; önceden erişilmesi zor olan veya potansiyel olarak tehlikeli alanlara hızla ve minimum çabayla erişilebilir. Yüksekte çalışmaktan ve forkliftlere yakın olmaktan kaynaklanan güvenlik riskleri büyük ölçüde azalır. Sadece bu da değil, forkliftler saatte yaklaşık 72 kw enerji tüketirken drone, saatte yaklaşık 0,72 kw enerji tüketiyor.

Yeşil, temiz uçan makineler

Yenilenebilir enerji kaynaklarının 2040 yılına kadar her yıl %7,1 oranında artacağı öngörülüyor. On yılın sonunda ana enerji kaynağı olarak kömürü geride bırakacaklarına inanılıyor. İki yıl içinde tüm enerji talebinin neredeyse üçte birini karşılayarak elektrik sektöründeki en hızlı büyümeyi gerçekleştirecekler;

Bu büyüme, her türden enerji sahasının denetimini daha güvenli, daha hızlı ve daha uygun maliyetli hale getirmek için yeniliklerin kullanılması ve geliştirilmesi anlamına gelir. Drone’lar bu alanda zaten başarılı bir şekilde çalışıyor ve olası sorunlara cevap vermeye devam edecek.

 

Ayrıca Bakınız: DJI Endüstriyel Dronları

 

Ayrıca Bakınız: DJI Mavic 3 Enterprise İle Çatı Denetimi Ve İş Akışı

Yorumlar